Комитетът за наблюдение на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020 одобри допълнителни

...
Комитетът за наблюдение на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020 одобри допълнителни
Коментари Харесай

Болницата в Димитровград ще има нова апаратура

Комитетът за наблюдение на Програмата за съдействие INTERREG V-A „ Гърция-България 2014-2020 ” одобри допълнителни действия и бюджет  на община Димитровград по план „ Интелигентна медицина “.

Допълнително одобреният бюджет за Общината е в размер на  473 110 евро . Предвижда се в идващите 12 месеца община Димитровград да продължи обезпечаването на здравна грижа на хората от обитаемоте места на общината и да закупи за потребностите на МБАЛ " Света Екатерина "   парно-вакуумен стерилизатор, съоръжение и система за окомплектоване на болничната лаборатория, 50 механични болнични кревати, оповестиха от Общината.

Ръководството на общината взе решение да кандидатства за обезпечаване на финансиране на ново съоръжение за общинската болница, следвайки задачите, които са дефинирани в стратегическите планови документи на община Димитровград за възстановяване на изискванията за здравни грижи.

Сред неотложните потребности на здравното заведение, които кметският екип дефинира след разбор на положението на апаратурата в МБАЛ " Света Екатерина " са замяна на: остарелите апарати в болничната лаборатория; потребления все още автоклав - с извънредно високо ползване на ел. сила и не сменяните болнични кревати в последните 20 години.
Община Димитровград, в партньорство с Технологичен институт на Източна Македония и Тракия и Община Паранести в Гърция създадоха сегашния план през 2016 година.

След сключване на контракт за финансиране на 5 септември 2017 година по плана бяха закупени: Рентгенов уред за потребностите на Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Света Екатерина ".

Микробус вид: Медицински фургон, оборудван със: Система за видеоконферентни разговори; Специализирана камера с вградена осветителна система; Монитор за витални показатели; 12-канален pc-базиран екг апарат; Ултразвукова коремна сонда, Телемедицински стетоскоп, отоскоп, безжични многофункционални портативни устройства за здравна диагностика на: кръвно налягане, кръвна захар, едноканален ЕКГ за сърдечна периодичност и сърдечен темп, телесна температура, пулс, сатурация

Към главното планово предложение, Управляващият орган на Програмата за съдействие INTERREG V-A утвърди още едно в допълнение предложение, с помощта на което бяха утвърдени за закупуване: мобилен цифров рентген, дихателни респираторни апарати, пациентски монитори за непрестанно наблюдаване на основни витални параметри съоръжение за очни прегледи, автомобил, съоръжение за стерилизация на пространствата в болничното заведение.

Основната цел на план „ Интелигентна медицина “ е да влага в здравна инфраструктура, която да способства за районното и локално развиване, намалявайки неравнопоставеността във връзка с здравния статус на локалното население в трансграничния район.

Общата стойност на плана след двукратно одобрение от страна на Управляващия орган на Програмата на спомагателни действия е 2 090 329,37 евро, от които за община Димитровград, като водещ сътрудник бюджета е 1 384 543,38 евро.

Амбиция на плана е да създаде учреден на общността модел за първична здравна грижа. Концепцията на модела се състои в решения за дейно прекосяване от институционална здравна грижа към здравна грижа в общността, вследствие на което да се облекчи размерът на здравните услуги в лечебните заведения и да се усъвършенства здравния потенциал на доставчиците на здравни услуги.

В края на осъществяването на плана, на база насъбрания опит и благодарение на специалисти в региона на медицината, ще бъдат създадени детайлни рекомендации към Законодателя за възстановяване на законодателството в страната, обвързвано с Телемедицината в България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР